noquestions Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia (edytowane) Twój nick: noquestions Opis propozycji: Propozycja polegałaby na tym, by zamiast klasycznego systemu, w którym NPC/skrypt automatycznie przeprowadza egzamin, egzamin prowadziłby gracz będący pracownikiem. 📝 Egzaminator OSK przeprowadza egzamin teoretyczny i praktyczny. 🚘 Podczas egzaminu egzaminator jedzie razem z kursantem (określony czas) i sam ocenia jego zachowanie na drodze. ❌/✅ To egzaminator podejmuje decyzję, czy kursant zdał, a nie NPC. 📋 Po egzaminie egzaminator może wpisać wynik oraz ewentualne błędy/uwagi. Tym samym można stworzyć osobny biznes – Ośrodek Szkolenia Kierowców, który byłby prowadzony przez graczy. Pracownik OSK egzaminowałby drugiego gracza, a za każde przeprowadzone egzaminowanie otrzymywałby określone wynagrodzenie za egzamin. Dodatkowo można wprowadzić osobny plac manewrowy, wzorowany na rzeczywistych placach egzaminacyjnych. Kursant przed wyjazdem na miasto musiałby wykonać podstawowe zadanie, tj. jazda po łuku pod nadzorem egzaminatora-gracza. Dzięki temu OSK byłby realnym biznesem dla graczy, a zdobycie prawa jazdy wymagałoby faktycznego kontaktu i odegrania egzaminu z innym graczem, zamiast wykonywania całkowicie skryptowego egzaminu u NPC. Przykładowe zdjęcia (opcjonalne): Zdjęcie poglądowe placu manewrowego (nie musi się znajdować w tym samym miejscu i tak wyglądać - chodzi o samą wizualizację). Edytowane 25 Sierpnia przez noquestions 2 1 Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krecikqqq Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Moim zdaniem taki system powinien być oskryptowany tymbardziej jeżeli ktoś chce zrobić prawko na każda kategorie to tak to będzie musiał czekać na pracownika OSK a w przypadku kiedy jest to skrypt i NPC może to robić w każdej chwili bez potrzeby czekania na drugiego gracza. Bardziej taki system zdałby egzamin na serwerze typowo RP a nie RPG. Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-1704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noquestions Opublikowano 24 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2 godziny temu, krecikqqq napisał/a: Moim zdaniem taki system powinien być oskryptowany tymbardziej jeżeli ktoś chce zrobić prawko na każda kategorie to tak to będzie musiał czekać na pracownika OSK a w przypadku kiedy jest to skrypt i NPC może to robić w każdej chwili bez potrzeby czekania na drugiego gracza. Bardziej taki system zdałby egzamin na serwerze typowo RP a nie RPG. Można to też rozwiązać tak, że egzaminator-gracz przeprowadza jeden uniwersalny egzamin, np. na kat. B, a samo nadanie uprawnień do pozostałych kategorii odbywa się już automatycznie przez skrypt. Wtedy nie ma sytuacji, że ktoś chcąc zrobić kilka kategorii musi za każdym razem szukać i czekać na pracownika OSK, a jednocześnie sam proces egzaminu nadal pozostaje interakcją z drugim graczem. Jest to też propozycja wyjścia z inicjatywą czegoś nowego, czego do tej pory nie spotykało się na serwerach RPG. Zamiast kolejnego rozwiązania opartego wyłącznie na NPC i skrypcie, można stworzyć system, który faktycznie angażuje graczy i daje im nową formę rozgrywki oraz możliwość prowadzenia własnego biznesu. Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-1741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klozet Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia Pomysł jaknajbardziej ciekawy, ale wykraczajacy poza ramy RPG, robienie z tego systemu typowo z serwerów RP zniechęci nowego gracza ktory nje bedzie mógł odrazu zdać prawka, na moje na nie. 2 Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-2024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burgundy Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 18 godzin temu, krecikqqq napisał/a: Moim zdaniem taki system powinien być oskryptowany tymbardziej jeżeli ktoś chce zrobić prawko na każda kategorie to tak to będzie musiał czekać na pracownika OSK a w przypadku kiedy jest to skrypt i NPC może to robić w każdej chwili bez potrzeby czekania na drugiego gracza. Bardziej taki system zdałby egzamin na serwerze typowo RP a nie RPG. 6 godzin temu, Klozet napisał/a: Pomysł jaknajbardziej ciekawy, ale wykraczajacy poza ramy RPG, robienie z tego systemu typowo z serwerów RP zniechęci nowego gracza ktory nje bedzie mógł odrazu zdać prawka, na moje na nie. Taki system mniej więcej działa na PRLu, gdzie gracz musi wyjeździć x minut z prawdziwym graczem, aby mógł podejść do egzaminu i według mnie działa to dobrze. Nie widzę w jaki sposób osoba, która chciałaby zdać wszystkie kategorie miałaby to utrudnione, gdyby był wymagany drugi gracz, więc możesz mi to wytłumaczyć. Wszyscy chcą prac co-op, ale z drugiej strony chcą się izolować od innych graczy. Właśnie według mnie tak proste systemy powinny wymuszać interakcję z drugą osobą, ty robisz prawo jazdy, a gracz po drugiej stronie ekranu realizuje usługę + robi coś innego niż praca w jednym miejscu. Jestem na tak. 1 Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-2423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noquestions Opublikowano 25 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) Moim zdaniem warto czasami wyjść poza utarte rozwiązania i wykorzystać fakt, że jest to właśnie Role Play Gaming – tryb z elementami RP, zamiast wszystko upraszczać do interakcji z NPC. Przy okazji, podczas jednego z wczorajszych live’ów na TikToku jeden z administratorów wspomniał, że liczy nawet na około 1000 osób na starcie. Tym bardziej warto pomyśleć o rozwiązaniach, które pozwolą wykorzystać aktywność samych graczy i stworzyć dodatkową interakcję między nimi, aby zachęcić do innowacyjnych systemów, których nie spotkamy na obecnych serwerach. Edytowane 25 Sierpnia przez noquestions Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-4330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator RCON L4MP3K Opublikowano 25 Sierpnia Administrator RCON Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 6 minut temu, noquestions napisał/a: Moim zdaniem warto czasami wyjść poza utarte rozwiązania i wykorzystać fakt, że jest to właśnie Role Play Gaming – tryb z elementami RP, zamiast wszystko upraszczać do interakcji z NPC. Przy okazji, podczas jednego z wczorajszych live’ów na TikToku jeden z administratorów wspomniał, że liczy nawet na około 1000 osób na starcie. Tym bardziej warto pomyśleć o rozwiązaniach, które pozwolą wykorzystać aktywność samych graczy i stworzyć dodatkową interakcję między nimi, aby zachęcić do innowacyjnych systemów, których nie spotkamy na obecnych serwerach. Ja wspomniałem o tym, że liczę na tyle osób, ale to nijak ma się z tym, żeby wprowadzać takie rzeczy na start - czasy się trochę zmieniły. Gracz na start musi być samowystarczalny - elementy gdzie będzie większa interakcja między graczami będą wprowadzane w przyszłości gdy ilość graczy się ustabilizuje - tak jak już wspominałem między innymi mi osobiście marzy się, że auto naprawia czy tuninguje nam inny gracz i możliwe, że w przyszłości takie systemy się pojawią. 1 1 Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-4334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noquestions Opublikowano 25 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, L4MP3K napisał/a: Ja wspomniałem o tym, że liczę na tyle osób, ale to nijak ma się z tym, żeby wprowadzać takie rzeczy na start - czasy się trochę zmieniły. Gracz na start musi być samowystarczalny - elementy gdzie będzie większa interakcja między graczami będą wprowadzane w przyszłości gdy ilość graczy się ustabilizuje - tak jak już wspominałem między innymi mi osobiście marzy się, że auto naprawia czy tuninguje nam inny gracz i możliwe, że w przyszłości takie systemy się pojawią. Właśnie takie rozwiązania mogą sprawić, że serwer od początku będzie miał swój własny charakter. Nie chodzi o to, żeby wszystko komplikować, tylko o wprowadzenie pojedynczych mechanik, które wyróżnią rozgrywkę i dadzą graczom więcej możliwości interakcji. Egzamin na prawo jazdy jest stosunkowo prostym przykładem, który można zrealizować bez robienia z tego dużej bariery dla nowych graczy. Złapanie pracy dorywczej, odłożenie odpowiedniej kwoty na kurs i realny focus na to, by zdać i nie musieć ponownie zarabiać pieniędzy na to samo. Argument o tym, że gracz na samym starcie musi być samowystarczalny, jest dla mnie niezrozumiały z racji tego, że wtedy praktycznie wszystko mamy podstawiane pod nos. Po co od samego początku upraszczać sobie rozgrywkę i zamykać ją jedynie na tym, żeby gracz mógł wejść, odebrać podstawowe rzeczy i w stu procentach oddać się pracy? Okej, prędzej czy później taki etap zapewne będzie miał miejsce, ale właśnie dlatego uważam, że już od początku warto zostawić przestrzeń na interakcje między graczami. Edytowane 25 Sierpnia przez noquestions Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-4362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator RCON L4MP3K Opublikowano 26 Sierpnia Administrator RCON Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 10 godzin temu, noquestions napisał/a: Właśnie takie rozwiązania mogą sprawić, że serwer od początku będzie miał swój własny charakter. Nie chodzi o to, żeby wszystko komplikować, tylko o wprowadzenie pojedynczych mechanik, które wyróżnią rozgrywkę i dadzą graczom więcej możliwości interakcji. Egzamin na prawo jazdy jest stosunkowo prostym przykładem, który można zrealizować bez robienia z tego dużej bariery dla nowych graczy. Złapanie pracy dorywczej, odłożenie odpowiedniej kwoty na kurs i realny focus na to, by zdać i nie musieć ponownie zarabiać pieniędzy na to samo. Argument o tym, że gracz na samym starcie musi być samowystarczalny, jest dla mnie niezrozumiały z racji tego, że wtedy praktycznie wszystko mamy podstawiane pod nos. Po co od samego początku upraszczać sobie rozgrywkę i zamykać ją jedynie na tym, żeby gracz mógł wejść, odebrać podstawowe rzeczy i w stu procentach oddać się pracy? Okej, prędzej czy później taki etap zapewne będzie miał miejsce, ale właśnie dlatego uważam, że już od początku warto zostawić przestrzeń na interakcje między graczami. Ty patrzysz na to z innej strony, a ja patrzę z doświadczenia i z tego jak obecnie reaguje większość graczy. Jeśli ktoś nie będzie mógł naprawić auta czy dodać do niego tuningu albo nie będzie mógł zrobić prawa jazdy i tym samym nie przejść do dalszego etapu gry tylko ze względu na to, że nie ma drugiego gracza dzięki, któremu będzie mógł to wykonać to po prostu wyjdzie i nie wróci na serwer. Start jest kluczowy - będzie masa ludzi i nie wyobrażam sobie innego działania w pierwszych tygodniach. Jesteśmy w stanie czymś innym przyciągnąć i zatrzymać gracza na start, a w późniejszym czasie będziemy to zmieniać. Jak możemy wprowadzić takie rzeczy, a zaraz się okaże, że będzie 50 graczy na serwerze i kto będzie naprawiał czy tuningował te auta? 1 Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-4623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian Kreatywny Opublikowano 5 Września Guardian Udostępnij Opublikowano 5 Września Propozycja została odrzucona. Jeżeli uważasz, że temat wymaga ponownego otwarcia, użyj funkcji „Zgłoś” przy tym poście i uzasadnij swoją prośbę. Odnośnik do komentarza https://forum.socialproject.pl/topic/166-serwer-%F0%9F%9A%97-egzamin-na-prawo-jazdy-%E2%80%93-system-gracz-vs-gracz/#findComment-8836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi