Skocz do zawartości

SocialFM  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcecie radio serwerowe SocialFM?

• Tak
      5
    • Nie
      0
    • Nie mam zdania
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Twój nick: @Kugi

Opis propozycji:

Stworzenie serwerowego radia internetowego kompatybilnego z grą, forum, discordem oraz stroną internetową. Myślę, że każdy wie na czym takie radio polega. Z moich obserwacji na forum i discord nie dopatrzyłem się informacji o takim „biznesie”. Jeśli propozycja zostałaby zaakceptowana wówczas osobiście wyrażam chęć rozmowy z administracją RCON w tym temacie w celu ustalenia dokładnego systemu działania. Myślę, że dobrym krokiem byłaby możliwość słuchania pierwszej audycji w dniu wystartowania serwera w tym roku. 

Oczywiście hosting radia byłby na najbardziej powszechnym hostingu, dodatkowo samo radio miałoby osobny dział na forum oraz biznesowy serwer discord, do którego ma dostęp osoba nadzorująca wybrana przez administrację. 

Osobiście wyrażam chęć prowadzenia takiej działalności, z racji doświadczenia z innych topowych serwerów na polskiej scenie M.T.A oraz adekwatnego sprzętu pozwalającego na przyjemnej w odbiorze audycję. 

Przykładowe zdjęcia (opcjonalne):

spacer.png

Edytowane przez Kugi
Dodanie przykładowego logo
  • Super 1
  • Lubię to 2
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/

• Kugi zmienił/a tytuł na [Serwer] Radio serwerowe SocialFM 🎧🔊

Biznesów na starcie nie będzie, nikt nie mówi nie, ale propozycja na obecną chwile nie ma sensu, gdy biznesy zaczną startować wtedy będzie sens pisania takich propozycji, ale do miesiąca po starcie nie spodziewaj się raczej biznesów. Lampek na niektórych live mówił że raczej radia serwerowego nie będzie, ale nie wyklucza go całkiem czy też w przyszłości

Edytowane przez pikoj
  • Szacunek 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1942

Radio na serwerze M.T.A jest kultem stosowanym od dziejów serwera PyLife albo i jeszcze wcześniej i wcale moim zdaniem nie przedawniło się żeby z niego rezygnować. Jeśli finanse stoją na przeszkodzie to na tle całego projektu myślę że to kropla w morzu idąc z myślą wydatków. Uważam, że serwer powinien być dla graczy nie gracze dla serwera.

https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1946

Moim zdaniem pomysł z radiem jest naprawdę wart realizacji. Dobrze wpisywałby się w klimat serwera i mógłby być ciekawym dodatkiem zarówno dla graczy, jak i całej społeczności. Radio mogłoby urozmaicić rozgrywkę, dać możliwość prowadzenia audycji, wywiadów czy różnych wydarzeń oraz stworzyć kolejne miejsce do integracji użytkowników.

Na plus jest również to, że propozycja zakłada połączenie radia z forum, Discordem i stroną internetową, dzięki czemu nie byłby to osobny, oderwany projekt. Jeśli zostanie to odpowiednio zorganizowane i będzie nad tym czuwała wyznaczona osoba, myślę, że radio ma spory potencjał i zdecydowanie warto dać temu szansę. Jestem za przyjęciem propozycji.

• Super 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1947

• Administrator RCON

Na starcie z pewnością nie pojawi się żaden z biznesów. Czy w przyszłości pojawi się radio? Możliwe, że tak, ale wiąże się to jednak z pewnymi wydatkami, które wolimy w tym momencie przeznaczyć na coś innego. Pojawia się jeszcze drugi problem - moderacja takowego radia, a jak wiemy wiele razy pojawiały się włamania na transmisję czy po prostu osoby, które wykorzystywały swój dostęp. Na ten moment mówimy nie, a w przyszłości? Czas pokaże 😉

• Super 1
  • Szacunek 2
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1948

18 minut temu, Kugi napisał/a:

Radio na serwerze M.T.A jest kultem stosowanym od dziejów serwera PyLife albo i jeszcze wcześniej i wcale moim zdaniem nie przedawniło się żeby z niego rezygnować. Jeśli finanse stoją na przeszkodzie to na tle całego projektu myślę że to kropla w morzu idąc z myślą wydatków. Uważam, że serwer powinien być dla graczy nie gracze dla serwera.

Serwer jest dla graczy, warto wspomnieć że aktualnie cały skład deweloperski robi swoją robotę charytatywnie licząc że serwer sie uda, a RCON wykładają kasę żeby serwer stał, aby hosting radia miał sens to zamiast dokładać kosztów na start, trzeba zobaczyć jak będzie wyglądać sytuacja z graczami, zamiast w ciemno odpalić radio które będzie tylko dodatkowym kosztem, a może być tak że nie będzie słuchane. W pierwszej kolejności pieniądze muszą dostać najbardziej zaangażowani w tworzenie serwera. Nie jest to projekt pod zarobek, ale fajnie gdyby jednak sam się mógł utrzymać a nie generował koszty 

https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1953

Czy serwer jest robiony charytatywnie, czy też nie, to większego znaczenia nie ma. Ważne aby czymś się wyróżniał, a administracja nie musiała ponosić kosztów z własnej kieszeni w celu utrzymania serwera/forum/mumble etc.

Na każdym serwerze który był minimum przeciętny radio było słuchane. Zasady z resztą nie ma co do aktywności słuchaczy ponieważ bazując to na swoim doświadczeniu potrafiłem nadawać przy 600 graczach na serwerze, a aktywność w DM była znikoma. Natomiast z drugiej strony potrafiłem nadawać przy 200 graczach na serwerze, czasem nawet nie i była niebo wyższa frekwencja. W każdym razie radio zawsze jest słuchane w mniejszym czy większym stopniu, ponieważ tym się polskie serwery RPG wyróżniają. Jak nie teraz to później będzie można zaryzykować. 

Dodam jedynie, że propozycja nie wymusza zrobienia radia na „cito” tylko to jest propozycja wraz z ankietą, aby administracja wiedziała, że jest zainteresowanie. Jak dla mnie może być nawet 3 miesiące po starcie jeśli się powiedzie wszystko jak trzeba. Aktualnie wnoszę, aby propozycja była widoczna, a gracze głosowali w ankiecie. 

Odniosę się jeszcze do odpowiedzi Lampka. Włamania na transmisję głównie były spowodowane brakiem odpowiedniej osoby moderującej panel radiowy. Mimo wszystko włamania - ich było nie wiele. Większy „syf” na radiu robili gracze, którzy mając w głowie, że kończą z serwerem zrobią trzodę na antenie. Koordynowanie audycji w odpowiednim składzie Zarządu radia i rygorystyczne pilnowanie panelu radiowego jest wskazane w celu utrzymania czystości audycji. 

Edytowane przez Kugi
  • Super 1
  • Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2026

39 minut temu, Kugi napisał/a:

Czy serwer jest robiony charytatywnie,

39 minut temu, Kugi napisał/a:

Na każdym serwerze który był minimum przeciętny radio było słuchane

Uważam, że tak jak pisali przedmówcy jak pojawi się temat biznesów a idąc za tym otworzą aplikację do tworzenia ich wtedy jak najbardziej można byłoby coś takiego napisać. Druga rzecz - tak jak pisał lampek są jeszcze różne wydatki a radio według mnie nie jest aktualnie tak ważne jak inne rzeczy, które mogą bardziej się przydać organizacyjnie czy w jakikolwiek inny sposób, na które chłopaki będą chcieli ewentualnie dołożyć pieniądze

Edytowane przez IgorRzeka
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2171

10 minut temu, IgorRzeka napisał/a:

Uważam, że tak jak pisali przedmówcy jak pojawi się temat biznesów a idąc za tym otworzą aplikację do tworzenia ich wtedy jak najbardziej można byłoby coś takiego napisać. Druga rzecz - tak jak pisał lampek są jeszcze różne wydatki a radio według mnie nie jest aktualnie tak ważne jak inne rzeczy, które mogą bardziej się przydać organizacyjnie czy w jakikolwiek inny sposób, na które chłopaki będą chcieli ewentualnie dołożyć pieniądze

46 minut temu, Kugi napisał/a:

Dodam jedynie, że propozycja nie wymusza zrobienia radia na „cito” tylko to jest propozycja wraz z ankietą, aby administracja wiedziała, że jest zainteresowanie. Jak dla mnie może być nawet 3 miesiące po starcie jeśli się powiedzie wszystko jak trzeba. Aktualnie wnoszę, aby propozycja była widoczna, a gracze głosowali w ankiecie. 

Podsumowałem, że nie jest to propozycja robiona na cito, a aktualnie w celu sprawdzenia wśród społeczności przez ankietę czy pomysł ma szansę w teorii wypalić. 

Edytowane przez Kugi
  • Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2205