Skocz do zawartości

SocialFM  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcecie radio serwerowe SocialFM?

• Tak
      26
    • Nie
      9
    • Nie mam zdania
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Twój nick: @Kugi

Opis propozycji:

Stworzenie serwerowego radia internetowego kompatybilnego z grą, forum, discordem oraz stroną internetową. Myślę, że każdy wie na czym takie radio polega. Z moich obserwacji na forum i discord nie dopatrzyłem się informacji o takim „biznesie”. Jeśli propozycja zostałaby zaakceptowana wówczas osobiście wyrażam chęć rozmowy z administracją RCON w tym temacie w celu ustalenia dokładnego systemu działania. Myślę, że dobrym krokiem byłaby możliwość słuchania pierwszej audycji w dniu wystartowania serwera w tym roku. 

Oczywiście hosting radia byłby na najbardziej powszechnym hostingu, dodatkowo samo radio miałoby osobny dział na forum oraz biznesowy serwer discord, do którego ma dostęp osoba nadzorująca wybrana przez administrację. 

Osobiście wyrażam chęć prowadzenia takiej działalności, z racji doświadczenia z innych topowych serwerów na polskiej scenie M.T.A oraz adekwatnego sprzętu pozwalającego na przyjemnej w odbiorze audycję. 

Przykładowe zdjęcia (opcjonalne):

spacer.png

Edytowane przez Kugi
Dodanie przykładowego logo
  • Super 3
  • Lubię to 2
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/

• Kugi zmienił/a tytuł na [Serwer] Radio serwerowe SocialFM 🎧🔊

Biznesów na starcie nie będzie, nikt nie mówi nie, ale propozycja na obecną chwile nie ma sensu, gdy biznesy zaczną startować wtedy będzie sens pisania takich propozycji, ale do miesiąca po starcie nie spodziewaj się raczej biznesów. Lampek na niektórych live mówił że raczej radia serwerowego nie będzie, ale nie wyklucza go całkiem czy też w przyszłości

Edytowane przez pikoj
  • Szacunek 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1942

Radio na serwerze M.T.A jest kultem stosowanym od dziejów serwera PyLife albo i jeszcze wcześniej i wcale moim zdaniem nie przedawniło się żeby z niego rezygnować. Jeśli finanse stoją na przeszkodzie to na tle całego projektu myślę że to kropla w morzu idąc z myślą wydatków. Uważam, że serwer powinien być dla graczy nie gracze dla serwera.

https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1946

Moim zdaniem pomysł z radiem jest naprawdę wart realizacji. Dobrze wpisywałby się w klimat serwera i mógłby być ciekawym dodatkiem zarówno dla graczy, jak i całej społeczności. Radio mogłoby urozmaicić rozgrywkę, dać możliwość prowadzenia audycji, wywiadów czy różnych wydarzeń oraz stworzyć kolejne miejsce do integracji użytkowników.

Na plus jest również to, że propozycja zakłada połączenie radia z forum, Discordem i stroną internetową, dzięki czemu nie byłby to osobny, oderwany projekt. Jeśli zostanie to odpowiednio zorganizowane i będzie nad tym czuwała wyznaczona osoba, myślę, że radio ma spory potencjał i zdecydowanie warto dać temu szansę. Jestem za przyjęciem propozycji.

• Super 1
  • Zabawne 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1947

• Administrator RCON

Na starcie z pewnością nie pojawi się żaden z biznesów. Czy w przyszłości pojawi się radio? Możliwe, że tak, ale wiąże się to jednak z pewnymi wydatkami, które wolimy w tym momencie przeznaczyć na coś innego. Pojawia się jeszcze drugi problem - moderacja takowego radia, a jak wiemy wiele razy pojawiały się włamania na transmisję czy po prostu osoby, które wykorzystywały swój dostęp. Na ten moment mówimy nie, a w przyszłości? Czas pokaże 😉

• Super 2
  • Szacunek 3
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1948

18 minut temu, Kugi napisał/a:

Radio na serwerze M.T.A jest kultem stosowanym od dziejów serwera PyLife albo i jeszcze wcześniej i wcale moim zdaniem nie przedawniło się żeby z niego rezygnować. Jeśli finanse stoją na przeszkodzie to na tle całego projektu myślę że to kropla w morzu idąc z myślą wydatków. Uważam, że serwer powinien być dla graczy nie gracze dla serwera.

Serwer jest dla graczy, warto wspomnieć że aktualnie cały skład deweloperski robi swoją robotę charytatywnie licząc że serwer sie uda, a RCON wykładają kasę żeby serwer stał, aby hosting radia miał sens to zamiast dokładać kosztów na start, trzeba zobaczyć jak będzie wyglądać sytuacja z graczami, zamiast w ciemno odpalić radio które będzie tylko dodatkowym kosztem, a może być tak że nie będzie słuchane. W pierwszej kolejności pieniądze muszą dostać najbardziej zaangażowani w tworzenie serwera. Nie jest to projekt pod zarobek, ale fajnie gdyby jednak sam się mógł utrzymać a nie generował koszty 

https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-1953

Czy serwer jest robiony charytatywnie, czy też nie, to większego znaczenia nie ma. Ważne aby czymś się wyróżniał, a administracja nie musiała ponosić kosztów z własnej kieszeni w celu utrzymania serwera/forum/mumble etc.

Na każdym serwerze który był minimum przeciętny radio było słuchane. Zasady z resztą nie ma co do aktywności słuchaczy ponieważ bazując to na swoim doświadczeniu potrafiłem nadawać przy 600 graczach na serwerze, a aktywność w DM była znikoma. Natomiast z drugiej strony potrafiłem nadawać przy 200 graczach na serwerze, czasem nawet nie i była niebo wyższa frekwencja. W każdym razie radio zawsze jest słuchane w mniejszym czy większym stopniu, ponieważ tym się polskie serwery RPG wyróżniają. Jak nie teraz to później będzie można zaryzykować. 

Dodam jedynie, że propozycja nie wymusza zrobienia radia na „cito” tylko to jest propozycja wraz z ankietą, aby administracja wiedziała, że jest zainteresowanie. Jak dla mnie może być nawet 3 miesiące po starcie jeśli się powiedzie wszystko jak trzeba. Aktualnie wnoszę, aby propozycja była widoczna, a gracze głosowali w ankiecie. 

Odniosę się jeszcze do odpowiedzi Lampka. Włamania na transmisję głównie były spowodowane brakiem odpowiedniej osoby moderującej panel radiowy. Mimo wszystko włamania - ich było nie wiele. Większy „syf” na radiu robili gracze, którzy mając w głowie, że kończą z serwerem zrobią trzodę na antenie. Koordynowanie audycji w odpowiednim składzie Zarządu radia i rygorystyczne pilnowanie panelu radiowego jest wskazane w celu utrzymania czystości audycji. 

Edytowane przez Kugi
  • Super 2
  • Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2026

39 minut temu, Kugi napisał/a:

Czy serwer jest robiony charytatywnie,

39 minut temu, Kugi napisał/a:

Na każdym serwerze który był minimum przeciętny radio było słuchane

Uważam, że tak jak pisali przedmówcy jak pojawi się temat biznesów a idąc za tym otworzą aplikację do tworzenia ich wtedy jak najbardziej można byłoby coś takiego napisać. Druga rzecz - tak jak pisał lampek są jeszcze różne wydatki a radio według mnie nie jest aktualnie tak ważne jak inne rzeczy, które mogą bardziej się przydać organizacyjnie czy w jakikolwiek inny sposób, na które chłopaki będą chcieli ewentualnie dołożyć pieniądze

Edytowane przez IgorRzeka
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2171

10 minut temu, IgorRzeka napisał/a:

Uważam, że tak jak pisali przedmówcy jak pojawi się temat biznesów a idąc za tym otworzą aplikację do tworzenia ich wtedy jak najbardziej można byłoby coś takiego napisać. Druga rzecz - tak jak pisał lampek są jeszcze różne wydatki a radio według mnie nie jest aktualnie tak ważne jak inne rzeczy, które mogą bardziej się przydać organizacyjnie czy w jakikolwiek inny sposób, na które chłopaki będą chcieli ewentualnie dołożyć pieniądze

46 minut temu, Kugi napisał/a:

Dodam jedynie, że propozycja nie wymusza zrobienia radia na „cito” tylko to jest propozycja wraz z ankietą, aby administracja wiedziała, że jest zainteresowanie. Jak dla mnie może być nawet 3 miesiące po starcie jeśli się powiedzie wszystko jak trzeba. Aktualnie wnoszę, aby propozycja była widoczna, a gracze głosowali w ankiecie. 

Podsumowałem, że nie jest to propozycja robiona na cito, a aktualnie w celu sprawdzenia wśród społeczności przez ankietę czy pomysł ma szansę w teorii wypalić. 

Edytowane przez Kugi
  • Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2205

7 godzin temu, L4MP3K napisał/a:

Pojawia się jeszcze drugi problem - moderacja takowego radia, a jak wiemy wiele razy pojawiały się włamania na transmisję czy po prostu osoby, które wykorzystywały swój dostęp.

Czy takie "włamy" raz na ruski rok tworzą na tyle szkód, by rezygnować z radia? Według mnie nie, szczególnie że sam słysząc takie audycję raczej po prostu chwilę pocisnąłem bekę z tego co się dzieje, prawdopodobnie jak 90% innych słuchaczy. W zamian jest to szansa na fajne urozmaicenie gry, gdzie często audytorzy poza muzyką oferują różne gry/zabawy czy eventy. 

Przyjmuję argument z kosztami, natomiast gdy serwer postoi i zacznie na siebie zarabiać, byłbym jak najbardziej za wprowadzeniem radia

• Super 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-2419

• Administrator RCON

Jasne, że włamy są rzadkie czy inne sytuacje, ale też tworzą problemy. Drugą sprawą są też prawa autorskie - wszystkie opłaty i prawne ogarnięcie tego systemu. Z pewnością trzeba do tego usiąść na spokojnie i się z tym zaznajomić bo wydaje się, że to tylko radio, ale jednak my za to wszystko odpowiadamy swoim nazwiskiem.

• Super 1
  • Lubię to 4
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-3721

Z tego co się orientuję, żeby mieć czyste sumienie należy nabyć licencje ZAiKS i ZPAV jeśli mamy na myśli radio internetowe puszczane na serwerze i maksymalnie stronie internetowej. Fakt faktem, są to koszty, aby wszystko było 100% legalnie natomiast temat włamań szczerze mówiąc nie przemawia do mnie, ponieważ wystarczy dobrze „zahasłować” pewne rzeczy i regularnie to aktualizować wraz z aktualizacją osób będących w radiu (odejścia/przyjscia). 

W każdym razie czekam na jak najliczebniejszą opinie w ankiecie u góry tematu. 

https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-4641

• Administrator RCON
3 minuty temu, Kugi napisał/a:

Z tego co się orientuję, żeby mieć czyste sumienie należy nabyć licencje ZAiKS i ZPAV jeśli mamy na myśli radio internetowe puszczane na serwerze i maksymalnie stronie internetowej. Fakt faktem, są to koszty, aby wszystko było 100% legalnie natomiast temat włamań szczerze mówiąc nie przemawia do mnie, ponieważ wystarczy dobrze „zahasłować” pewne rzeczy i regularnie to aktualizować wraz z aktualizacją osób będących w radiu (odejścia/przyjscia). 

W każdym razie czekam na jak najliczebniejszą opinie w ankiecie u góry tematu. 

Też wstępnie się orientowałem w tym temacie i jest to trochę złożone, jeśli masz czas to prosiłbym żebyś się trochę bardziej tym zainteresował, przedstawił tutaj podstawy prawne i koszt legalnego działania radia (wraz z panelem radiowym)

• Super 1
  • Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-4653

• 2 tygodnie później...

Pozwolę się dołączyć do tej propozycji i można powiedzieć ze sugestii. Patrząc na stronę projektu jakim jest SocialProject i patrząc na chłopaków którzy by chcieli sami prowadzić takowy biznes. Moim skromnym zdaniem powinno to wyglądać tak że koszty utrzymania Hostingu w przypadku Slotex'a, Panelu radiowego lub innych opłat powinna leżeć po stronie osoby, która sama daje propozycje, bo patrząc po stronie administracji jest to nie potrzebny koszt na aktualny czas. Miałem również przedstawić taką propozycje radia, lecz nie ukrywam chłopaki mnie trochę wyprzedzili, więc po prostu daje szansę i trzymam kciuki. Ale no właśnie jest zawsze jakieś ale. Do czego zmierzam przedstawienie loga, jakiegoś krótkiego opisu odnośnie waszej propozycji nie daje żadnych konkretów np. Obowiązków, wymagań od strony właściciela radia do strony serwera, brak przykładowego pomysłu na radio, brak chociażby już wstępnego składu. Zakładając radio i patrząc co się dzieje u konkurencji tak brzydko napisze, to radio po prostu jest. Co z tego jak na panelu pokazuje 250 osób na odsłuchu, jak faktycznie tylko 5 pisze i to nie jest wina właściciela radia tylko samych prowadzących bo to co nie którzy po prostu włączają to nawet może wpłynąć na opinie radia lub nawet na cały Projekt. Z wieloma ludźmi gdzieś porozmawiałem popisałem to zawsze mówią że tylko jakieś łupaniny albo jakieś inne szarpidruty. W radiu, które chcecie reprezentować na takim projekcie musi mieć wizje na to jak to prowadzić a nie robić tego samego co u konkurencji. Niech osoby które wychodzą z taką propozycją niech wezmą na barki przez chociaż 3 miesiące takie radio jak by to miało wyglądać i zobaczą że utrzymanie nawet takiego radia jest to może nie duży wydatek ale jednak ktoś musi za to płacić i wtedy zrozumie powagę sytuacji. Wiadomo można później się jakoś dogadać z projektem i spotkać sie w środku odnośnie opłat, ale pokażcie pomysł i go sprzedajcie. Bo założenie bardzo fajne, ale jak gdzieś słyszałem że inne serwery mają to tutaj też fajnie jak będzie, ale nie kropka w kropkę bo dalej będzie tak jak do góry napisałem "jakieś łupaniny albo jakieś inne szarpidruty". Dajcie więcej konkretów dla administracji, sprzedajcie swój pomysł. Moje zdanie jest takie że idzie to fajnie przedstawić by to miało fajnie ręce i nogi, bo aktualnie jest to takie trochę popychanie i mówienie ale to ale tamto.

Licencje, które potrzebujecie to są ZAiKS STOART SAWP ZPAV. Można pisać do wymienionych instytucji i oni pokierują sprawę.

Edytowane przez Mufin
  • Super 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-8751

Mamy na tyle rozbudowane same NCM + AI, że możemy stworzyć własną muzykę.

Moim zdaniem bardzo dużo osób byłoby zainteresowanych zarządzaniem takim radiem, więc tak czy inaczej proponowałbym zrobić przetarg, jeśli będziecie chcieli brać pod uwagę rozpoczęcie działalności takiego biznesu. 😛

• Zabawne 2
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-9492

W dniu 5.09.2026 o 13:42, Mufin napisał/a:

Pozwolę się dołączyć do tej propozycji i można powiedzieć ze sugestii. Patrząc na stronę projektu jakim jest SocialProject i patrząc na chłopaków którzy by chcieli sami prowadzić takowy biznes. Moim skromnym zdaniem powinno to wyglądać tak że koszty utrzymania Hostingu w przypadku Slotex'a, Panelu radiowego lub innych opłat powinna leżeć po stronie osoby, która sama daje propozycje, bo patrząc po stronie administracji jest to nie potrzebny koszt na aktualny czas. Miałem również przedstawić taką propozycje radia, lecz nie ukrywam chłopaki mnie trochę wyprzedzili, więc po prostu daje szansę i trzymam kciuki. Ale no właśnie jest zawsze jakieś ale. Do czego zmierzam przedstawienie loga, jakiegoś krótkiego opisu odnośnie waszej propozycji nie daje żadnych konkretów np. Obowiązków, wymagań od strony właściciela radia do strony serwera, brak przykładowego pomysłu na radio, brak chociażby już wstępnego składu. Zakładając radio i patrząc co się dzieje u konkurencji tak brzydko napisze, to radio po prostu jest. Co z tego jak na panelu pokazuje 250 osób na odsłuchu, jak faktycznie tylko 5 pisze i to nie jest wina właściciela radia tylko samych prowadzących bo to co nie którzy po prostu włączają to nawet może wpłynąć na opinie radia lub nawet na cały Projekt. Z wieloma ludźmi gdzieś porozmawiałem popisałem to zawsze mówią że tylko jakieś łupaniny albo jakieś inne szarpidruty. W radiu, które chcecie reprezentować na takim projekcie musi mieć wizje na to jak to prowadzić a nie robić tego samego co u konkurencji. Niech osoby które wychodzą z taką propozycją niech wezmą na barki przez chociaż 3 miesiące takie radio jak by to miało wyglądać i zobaczą że utrzymanie nawet takiego radia jest to może nie duży wydatek ale jednak ktoś musi za to płacić i wtedy zrozumie powagę sytuacji. Wiadomo można później się jakoś dogadać z projektem i spotkać sie w środku odnośnie opłat, ale pokażcie pomysł i go sprzedajcie. Bo założenie bardzo fajne, ale jak gdzieś słyszałem że inne serwery mają to tutaj też fajnie jak będzie, ale nie kropka w kropkę bo dalej będzie tak jak do góry napisałem "jakieś łupaniny albo jakieś inne szarpidruty". Dajcie więcej konkretów dla administracji, sprzedajcie swój pomysł. Moje zdanie jest takie że idzie to fajnie przedstawić by to miało fajnie ręce i nogi, bo aktualnie jest to takie trochę popychanie i mówienie ale to ale tamto.

Licencje, które potrzebujecie to są ZAiKS STOART SAWP ZPAV. Można pisać do wymienionych instytucji i oni pokierują sprawę.

Lampek dostał ode mnie całą rozpiskę wszystkiego, kosztorys i dokładny opis wraz ze zdjęciami. Poznał moją wizję na to i moim zdaniem założenie z góry, że podchodzę powierzchownie do tematu nie pytając się mnie najpierw czy przedstawiłem wszystko co jest istotne jest nie na miejscu. Informacje dotyczące składu radia są rzeczą aktualnie najmniej istotną. To co najważniejsze w projekcie Lampek dostał w wiadomości prywatnej, aby tu tematu nie zaśmiecać. Zwłaszcza że projekt nie wystartuje razem z serwerem tylko najprędzej kilka miesięcy po starcie. Grafiki czy inne podobne rzeczy są również aktualnie najmniej istotne bo administracja nadal w 100% nie jest pewna projektu i czekamy na decyzję po starcie serwera. Co do kosztów wątpię że ktokolwiek by chciał brać na siebie i płacić za utrzymanie radia będąc „tylko” jego dyrektorem. Przypuśćmy że za 2 lata taka osoba odchodzi i jest problem z kontaktem z nią i nagle radio przestaje mieć ciągłość funkcjonowania. Serwer i wszystko wokół niego jest sprawą administracji, a ja dając taki pomysł nie jestem osobą, która zostanie sponsorem i myślę że Administracja jest tego świadoma. 

Edytowane przez Kugi
  • Super 1
  • Zabawne 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-9574

19 godzin temu, Nejk napisał/a:

Mamy na tyle rozbudowane same NCM + AI, że możemy stworzyć własną muzykę.

Moim zdaniem bardzo dużo osób byłoby zainteresowanych zarządzaniem takim radiem, więc tak czy inaczej proponowałbym zrobić przetarg, jeśli będziecie chcieli brać pod uwagę rozpoczęcie działalności takiego biznesu. 😛

Nie wiem skąd się taki pomysł urodził, żeby radio opierać o nadal słabo rozwinięte AI, ale szanuję 😂😂 

Żeby ludzie radio traktowali jak profesjonalne muszą się w nim pojawiać prawdziwe piosenki, a nie wygenerowane przez sztuczną inteligencję. Brakuje trochę pragmatycznego myślenia w tym wszystkim. 

• Nie lubię tego 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-9575

Proponuję po prostu przedstawić rozwiązania...

Lecz tak jak wspomniałem  jest sporo zainteresowanych takim biznesem. Jeśli rzeczywiście dojdzie do jego realizacji, powinna pojawić się rekrutacja na prowadzenie takiego biznesu, a nie zasada „kto pierwszy, ten lepszy” 🙂

https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-9611

12 godzin temu, Nejk napisał/a:

Proponuję po prostu przedstawić rozwiązania...

Lecz tak jak wspomniałem  jest sporo zainteresowanych takim biznesem. Jeśli rzeczywiście dojdzie do jego realizacji, powinna pojawić się rekrutacja na prowadzenie takiego biznesu, a nie zasada „kto pierwszy, ten lepszy” 🙂

Wyobrażasz sobie zrobić około 500 utworów wygenerowanych przez AI, żeby nie nudziły? Dodatkowo ludzie lubią słuchać faktycznych artystów, a nie piosenki jak ostatnio wyszły jak np. „kawa wjechała, tętno jest w normie” albo „oj wymasuj mnie Romanie”. Nie bilem się o szybkość utworzenia tego tematu tylko dałem ludziom pole do głosowania i wypowiadania się. Jeśli coś jest dla mnie absurdalne to będę wprost mówił. 

• Super 1
  • Nie lubię tego 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-9622

Po pierwsze, nie powiedziałem, żeby całe radio napierdzielać z AI x D Można się tym po prostu wspierać + NCM, a ja mam na myśli jakościowe piosenki, a nie jakieś totalne gówno w stylu „kawa wjechała, tętno jest w normie” czy „wymaszcz mnie Romanie” X D

Możesz sobie wygenerować lub wykorzystać kogoś wokal, zrobić numer w konkretnym stylu, pobawić się różnymi gatunkami, inspirować się już istniejącymi utworami itd. Nie chodzi o to, żeby nagle wywalić całą normalną muzykę i zrobić playlistę z 500 piosenek AI, bo wiadomo, że to po czasie byłoby nudne.

Po prostu proponuję rozwiązanie, do którego każdy ma dostęp i które jest za free, zamiast od razu generować kolejne koszty. Administracja sama napisała, że na początku nie chce dokładać do radia, bo są ważniejsze wydatki. No to chyba logiczne jest szukanie rozwiązań, które ten koszt ograniczą, a nie dokładanie im kolejnych rzeczy do opłacania.

I druga sprawa piszesz o tym, że jest dużo chętnych do prowadzenia biznesu i że powinien być przetarg/rekrutacja, spoko, tylko jeżeli ktoś ma jeszcze z własnej kieszeni sponsorować hosting, panel itd., to co w momencie kiedy współpraca po pół roku czy roku przestanie się układać? Radio przestaje działać, bo osoba która je finansowała odchodzi? XD

Administracja musiałaby wtedy i tak wejść w temat od nowa, a dodatkowo po ich stronie dochodzi praca skryptowa, maperska, modelerska itd., jeżeli radio ma być faktycznie zintegrowane z projektem. Więc nie jest to takie „ja sobie założę radio i elo”, tylko jednak część większego projektu.

Dlatego właśnie proponuję rozwiązanie, które jest dostępne za darmo i może ograniczyć koszty na początku. Nie mówię, że to jest jedyna słuszna opcja, tylko pokazuję alternatywę.

A co do tego, że się z tego wyśmiewam po prostu jak ktoś przedstawia tezę, a druga osoba zamiast faktycznie usiąść i przeanalizować o co jej chodzi, od razu robi z tego „HAHA 500 PIOSENEK AI”, to ciężko to traktować jako poważną i merytoryczną dyskusję X D

• Nie lubię tego 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-10080

W dniu 8.09.2026 o 13:00, Kugi napisał/a:

Przypuśćmy że za 2 lata taka osoba odchodzi i jest problem z kontaktem z nią i nagle radio przestaje mieć ciągłość funkcjonowania. Serwer i wszystko wokół niego jest sprawą administracji, a ja dając taki pomysł nie jestem osobą, która zostanie sponsorem i myślę że Administracja jest tego świadoma. 

To już wiele świadczy o Tobie, jako potencjalnym Dyrektorze - odchodząc powinieneś przekazać wszystkie dostępy i zamknąć wszystkie formalności, a nie po prostu odejść.

• Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-10574

23 godziny temu, Destruktor napisał/a:

To już wiele świadczy o Tobie, jako potencjalnym Dyrektorze - odchodząc powinieneś przekazać wszystkie dostępy i zamknąć wszystkie formalności, a nie po prostu odejść.

Wypadki chodzą po ludziach, nie mówię żeby tak było w moim przypadku. Trzeba każdy scenariusz przewidzieć. Chodzi mi o zabezpieczenie się administracji dla samej siebie bo ja do samego siebie zaufanie mam. Osoby które mnie znają wiedzą że odpowiedzialny jestem. 

• Lubię to 1
  • Nie lubię tego 1
https://forum.socialproject.pl/topic/168-serwer-radio-serwerowe-socialfm-%F0%9F%8E%A7%F0%9F%94%8A/#findComment-10620