Skocz do zawartości

Czy sądzisz że takowy system powinien być wprowadzony?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy system zgłoszeń automatycznych i dziennych aktywności opisanych w propozycji powinien być wprowadzony?

• Tak, świetny pomysł!
      6
    • Nie, nie potrzebujemy czegoś takiego
      0
    • Ciekawy pomysł, ale nieco skomplikowany.
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Twój nick: Filipien

Opis propozycji: Angaż służb w dodatkowe aktywności

Cześć, z racji iż zamysł mojej propozycji jest całkiem rozbudowany zdecydowałem się go rozbić na osobne akapity.

Ze swojej autopsji, gracze frakcji mundurowych z reguły mają zawężony zakres swoich aktywności na służbie do; a) obsługi zdarzeń, które zostały zgłoszone manualnie na poczet chęci odegrania akcji RP przez gracza, b) oczekiwania na zgłoszenie w postaci oczekiwania w budynku swojej formacji bądź patrolowania swojej jurysdykcji, c) okazjonalnie na niektórych serwerach występowały dodatkowe aktywności w postaci unieszkodliwiania pewnych miejscowych zagrożeń, które były zazwyczaj programowane od strony serwerowej oraz engage'owały graczy do bardziej konstruktywnych aktywności niż chociażby punkt b).

A więc, pierwszym przykładowym systemem mogłyby być plamy ropopochodne, które mogą być znanym systemem z innych serwerów. Plamy stanowią chleb powszedni dla służb mundurowych. Biorąc ze skrytek sorbent, bądź też inny neutralizator moglibyśmy rozsypywać go za pomocą klawisza e na naszą substancje, a następnie przy pomocy szczoty rozmieść nasz neutralizator.

Tutaj myślę że warto byłoby wspomnieć o takim add-onowym pomyśle z mojej strony, gdzie frakcje mogłyby dokupować wyposażenie na potrzeby swojego funkcjonowania, chociażby zakup neutralizatora na stan magazynowy danej frakcji aby w przypadku zużycia takowego na podziale bojowym można było przywieść z magazynu i zdeponować go w wozach bojowych. Rozchodzi się o system wykorzystywania zasobów frakcji i umiejętnego gospodarowania całym inwentarzem pieniężnym bądź też rzeczowym, który byłby w gesti zarządu danej frakcji.

Drugim pomysłem takiego automatycznego zgłoszenia mogłoby być powalone drzewo, bądź naderwana gałąź. Takowe drzewa mogłyby się łamać w sposób losowy, bądź też przy okazji aktywacji tzw. "nawałnic" (z tego miejsca pozdrawiam graczy z pewnego serwera sprzed 10 lat ;p), nawałnice te mogłyby być aktywowane przez administracje.

Trzecim, mogłyby być zalane ulice. Zalane ulice mogłyby wyskakiwać w obszarze jakiegoś objektu, który w łatwy sposób można byłoby rozstawić przy pomocy map editora. Wówczas w obrębie takiego obiektu będącego studzienką na małym obszarze mogłaby być woda. Strażacy mogliby ją usunąć podchodząc do studzienki i engage-ować ją naciskając "e" wyciągając sito drenażowe, a sama woda po minucie czy też dwóch zniknie z danego obszaru.

Czwartym, ściągnięcie kota z drzewa od staruszki. Gdzie musielibyśmy rozstawić drabinę, a następnie znieść zwierzaka do naszego NPC.

Piąty, pożary skrzynek elektrycznych - po zastaniu na miejscu zdarzenia skrzynki elektrycznej, strażacy pierw musieliby odłączyć prąd z pobliskiej rozdzielni (mam na myśli jakiś obiekt w pobliżu) tak aby przy pomocy gaśnicy śniegowej mogli zneutralizować zagrożenie.

Szósty, dzienne zadania polegające na zapewnieniu gotowości bojowej - przykładowo; strażacy zostają zadysponowani do pożaru wewnętrznego, są oni zmuszeni do wykorzystania aparatów ochrony dróg oddechowych, każda butla jest nabita powietrzem. Po wyjściu z takiego pożaru na manometrze mogłby sie nam ukazywać stan napełnienia naszej butli, i wówczas moglibyśmy ją podmienić na miejscu zdarzenia (zakładając że wyposażenie naszego wozu bojowego posiada takowy przedmiot), bądź też nabić butlę po powrocie w koszarach. Po wyjezdzie do plamy ropopochodnej jeżeli stan naszego neutralizatora jest niewystarczający, musimy pobrać z magazynu worek a następnie włożyć go do pojazdu. Jeżeli ambulans został zadysponowany do jakiegoś zdarzenia z NPC bądź też graczem (o ile będzie zaimplementowany jakiś system medyczny, który pozwalałby na wykorzystanie "akcesoriów medycznych") personel medyczny będzie zmuszony do uzupełnienia bandaży, maseczek bądź też innego "mięska" z torby medycznej.

Siedem, w jaki sposób zgłoszenia miałyby być odbierane przez funkcjonariuszy - do odpowiednika stanowiska kierowania gracze za pośrednictwem swojego personalnego telefonu mogliby wysyłać zgłoszenia wraz z opisem sytuacji. Dodatkowo jeżeli system tych automatycznych zgłoszeń wykrył że ilość strażaków na służbie przekracza 10 osób, mógłby aktywować zgłoszenie pokroju plamy oleju czy też połamanego drzewa, które mogłyby się spawn-ować w odpowiednich interwałach czasowych.

Myślę, że to wszystko co mam do powiedzenia w tejże kwestii. Co prawda moja propozycja jest stricte jak widać skumulowana w zakresie funkcjonowania straży pożarnej, co wynika z mojego wieloletniego doświadczenia w życiu prywatnym oraz tym nieco szczenięcym - gdy od 2016 roku grywałem na serwerach RP oraz RPG i pełniłem różne funkcje w strukturach tychże frakcji. Sama propozycja natomiast nie ogranicza się jedynie do frakcji SAES, jeżeli ktoś z graczy posiada chęć wypowiedzenia się bądź rozbudowania mojego zamysłu w którymkolwiek z podpunktów zapraszam do konstruktywnej dyskusji, a wspólnie zadbamy o to aby osoby preferujące rozgrywkę frakcyjną również znalazły coś dla siebie.

Pozdrawiam serdecznie, do zobaczenia niebawem na serwerze 🙂

Przykładowe zdjęcia (opcjonalne): Wymiana butli (mogłaby być ona zredukowana tylko do jej nabijania w odpowiednim stanowisku) - film w serwisie youtube o nazwie, będący poradnikiem do modyfikacji wegberg z gry Emergency 4 "Tutorial: Aufgaben im Tagesdienst | Feuer- und Notfallsimulation Wegberg V8" Okres o który się rozchodzi od 11:10.

Edytowane przez bover.
Poprawa wizualna
  • Super 2
  • Lubię to 1
https://forum.socialproject.pl/topic/245-serwer-system-anga%C5%BCowania-funkcjonariuszy-w-s%C5%82u%C5%BCbach/

Jako zarząd San Andreas Emergency Services pracujemy nad rozwiązaniami, które przyczynią się do zwiększenia różnorodności rozgrywki w naszej frakcji, żeby służba w SAES nie wygląda w sposób taki, że większość tej służby to bieganie w kółko po HQ i oczekiwanie na zgłoszenia od graczy.

Odnośnie punktu trzeciego oraz piątego, które dotyczą interwencji związanych z infrastrukturą odpływową i pożarów instalacji elektrycznych, sądzę, że wpisują się one w obrany przez nas kierunek rozwoju naszej frakcji. Skupiamy się głównie na interakcji z graczami - ale kiedy takowej zabraknie - potrzebne są rozwiązania generowane przez gamemode i Twoje propozycje na pewno zostaną wzięte pod uwagę w naszych rozmowach wewnątrz zarządu frakcji i w przyszłości z gronem RCON. Punkty 3 i 5 przytoczone w Twojej propozycji, przynajmniej moim zdaniem, nie wiem jak reszty zarządu, są punktami wartościowymi, nad którymi na pewno się pochylimy w trakcie zebrania zarządu.

Co do innych pomysłów przedstawionych przez Ciebie - potrzebują one odpowiedniego przeredagowania w gronie zarządu, ukierunkowania w odpowiednim kierunku, jaki sobie obraliśmy. 

Podsumowując całą propozycję - oceniam ją pozytywnie, z mojej strony mogę Cię zapewnić, że na pewno skorzystamy z Twoich pomysłów przy planowaniu rozgrywki wewnątrz naszych struktur. Tego typu propozycje są dla nas cennym źródłem informacji o tym, w jaki sposób Wy - jako gracze, a być może przyszli członkowie SAES - chcielibyście, aby frakcja funkcjonowała.

Poproszę resztę zarządu (@TrawQ, @buszmen, @Ponczus, @DawX, @Magnum, @Vameoz) o wypowiedź w tym temacie.

• Super 1

Jako zarząd San Andreas Emergency Services dziękujemy za przedstawioną propozycję oraz zaangażowanie w rozwój frakcji.

Cieszy nas, że przedstawione pomysły wpisują się w kierunek, który został obrany przez zarząd frakcji. Zależy nam na tym, aby służba była bardziej różnorodna i nie sprowadzała się wyłącznie do oczekiwania na zgłoszenia od graczy. Możemy potwierdzić, że dodatkowe aktywności generowane przez gamemode będą rozwijane i wprowadzane dla służb. Dotyczyć to będzie zarówno różnego rodzaju interwencji, jak i zadań związanych z utrzymaniem gotowości.

Szczególnie wartościowe są dla nas pomysły dotyczące infrastruktury, takie jak zalane ulice czy pożary instalacji elektrycznych. Pozostałe propozycje również zostaną wzięte pod uwagę i odpowiednio dostosowane do możliwości technicznych oraz kierunku rozwoju frakcji. Nie wszystkie mechaniki muszą zostać wdrożone dokładnie w przedstawionej formie, jednak sama idea dodatkowych, losowych i cyklicznych aktywności jest jak najbardziej zgodna z naszymi założeniami.

Dziękujemy za konstruktywny wkład. Takie propozycje są dla nas cennym źródłem pomysłów na dalsze urozmaicanie rozgrywki frakcyjnej, oraz utrwalają nasze przekonania o dalszym kierunku rozwoju SAES.

Edytowane przez Magnum
  • Super 1

Chciałbym bardzo serdecznie podziękować za obszerną propozycje. Tak samo jak moi przedmówcy powiem, że takie propozycje bardzo nam się przydadzą w dalszym planowaniu i formowaniu rozgrywki dla frakcji. Dla mnie jak i dla reszty zarządu kluczowe są propozycje, które urozmaicają rozgrywkę pomiędzy głównymi zgłoszeniami i wyjazdami (pożary, wypadki).

Proponowane pomysły na pewno wykorzystamy w przedstawionej formie lub zmienionej tak, aby bardziej odpowiadała wizji zarządu SAES.

Zgadzam się z pozostałymi. Myślę, że to bardzo dobry pomysł na dalszy rozwój. Propozycja jest treściwa i na pewno zostanie omówiona w szerszym gronie w najbliższym czasie, aby całkowicie dostosować ją do możliwości technicznych i naszych założeń.

Do zobaczenia na serwerze!

• Guardian
Propozycja została zaakceptowana!
Zaakceptowanie propozycji nie oznacza jej natychmiastowej realizacji ani nie stanowi gwarancji, że zostanie ona ostatecznie wprowadzona.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...